tisdag 3 november 2009

Mycket dyr matsutake

Photo: Niclas Bergius

(Very expensive matsutake sold at Daimaru in Tokyo in mid-October 2009.)

Matsutaken på bilden ovan fotograferades på Daimaru (Daimaru är en mycket exklusiv varuhuskedja) i Tokyo i mitten på oktober 2009. Fruktkroppen i fråga väger 100 gram och kostar 2 100 SEK, alltså ett kilopris på motsvarande 21 000 SEK. Detta är den dyraste matsutake jag någonsin sett i Japan.

OBS! Jag har just fått säkra uppgifter som berättar att alla tiders prisrekord för matsutake har satts under slutet på oktober. Japansk matsutake av allra bästa kvalitet har nått ett kilopris på 500 000 Yen, detta motsvarar drygt 37 000 SEK per kilo med nuvarande växelkurs. Just i år är det synnerligen ont om japansk matsutake och detta har drivit upp priserna till dessa unika nivåer.

För att undvika missförstånd ska betonas att dylika priser ENDAST betalas för JAPANSK svamp i TOPPSKICK under slutet av september och under oktober. Det är främst under denna period som japanerna historiskt avnjutit matsutake, och därför skjuter priserna i höjden då. Betonas ska också att detta är pris till SLUTKUND, innan svampen når slutkund har den i regel passerat en rad mellanhänder.

All importerad matsutake ligger BETYDLIGT lägre i pris, varje år importeras cirka 3000 ton matsutake till Japan från en rad länder. Tråkigt nog finns inte svensk matsutake att tillgå under slutet på september och under oktober, så priserna för svensk svamp kan därför inte nå det riktiga toppskiktet bland importerad matsutake. Glädjande nog kan dock konstateras att flera ledande matsutake-experter i Japan håller svensk matsutake som den näst bästa efter den japanska. Ett mycket gott betyg!

Länsstyrelsen i Dalarna uppmärksammar goliatmusseronen

Sebastian Kirppu, på Länsstyrelsen i Dalarna, har skrivit en mycket läsvärd artikel om goliatmusseronens favoritväxtplats - sandtallskogen