fredag 1 juli 2022

Hjälp forskare vid Uppsala universitet att öka kunskapen om goliatmusseron

Martin Ryberg på EBC vid Uppsala universitet önskar hjälp med att få in torkat material av goliatmusseron från runt om i landet för en genetisk studie. För de som vill bidra i detta goda så nås Martin på följande sätt: martin.ryberg@ebc.uu.se. Telefon: 018-471 2647.
Se hans upprop nedan:

"Vi tänkte dra igång lite provtagning av goliatmusseron igen. Vi har finansiering för nästan 100 prover men fick ju in en del förra året, så för ungefär 75 till. Så om du har kontakt med folk som kan bidra så vore det jättebra. Vi tar helst emot torkat material av fruktkroppar för tillfället, men helst samlat i år och inte torkat på för hög värme (<40C). Torkat material som är <5 år kan också fungera.

Vi vill nu främst ha något eller några prover per lokal och ett prov per "mycel" så mer än 10 meter emellan varje fruktkropp. Vi vill ha koordinater, gärna så exakt som möjligt men om man inte vill avslöja sina favoritställen så kan det vara lite mindre exakt, men då med en uppskattning på hur exakta de är och om det är fler prover får man gärna säga hur långt ifrån de var från varandra om man inte kan ta det från GPS koordinaterna. Det behöver ju inte vara på metern då, men man bör kunna skilja på sådana som är 10 och 100 m från varandra. Vi tar också gärna någon beskrivning av miljön om man kan, även om det kanske är ganska lika. Men om man kan avgöra ålder på skogen, eller om det finns inslag av andra träd, eller är hällmarksskog o.s.v. så kan det vara bra."